René ten Bos

René ten Bos is filosoof en hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen (RU). Hij is ook vader van twee kinderen, echtgenoot van een lieve dame, voetbal- en schaakliefhebber, columnist voor Het Financiële Dagblad, poëzieminnaar, schrijver van veel te veel boeken en stamcaféganger. Al die zaken kent hij minstens zoveel gewicht toe als de filosofie en het hoogleraarschap. Zijn werk kenmerkt zich vaak door zware thema’s die hij vaak met humor en blijmoedigheid benadert. Hij schreef over de verhouding tussen mens en dier, over de ecologische catastrofe die de mensheid heet, over de ondoorzichtige transparantie van water, maar ook over bureaucratie, gestes en tal van andere onderwerpen.

1959 Geboren in Hengelo
1988 Doctoraal filosofie Katholieke Universiteit Nijmegen
1989 Medewerker Business School Nederland
1994 Directeur opleidingen Business School Caribbean, Curaçao
1996 Management docent voor Schouten & Nelissen
2000 Promotie Katholieke Universiteit Brabant
2002 Publicatie ‘Modes in management. Een filosofische analyse van populaire organisatietheorieën’
2002 Bijzonder hoogleraar ‘filosofie in verband met de bedrijfswetenschappen’ aan de RU
2003 Publicatie ‘Rationele engelen. Moraliteit en management’
2005 Benoeming gewoon hoogleraar filosofie in verband met de managementwetenschappen aan de RU
2008 Publicatie ‘Het geniale dier’
2011 Publicatie ‘Stilte, geste, stem’
2013 Honorary professor aan University of St. Andrew, Schotland
2014 Publicatie ‘Water’ (genomineerd voor de ECI-literatuurprijs)
2015 Publicatie ‘Bureaucratie is een inktvis’ (winnaar socratesbeker voor het meest urgent oorspronkelijke en prikkelende nederlandstalige filosofieboek van het jaar)
2017 Publicatie ‘Dwalen in het antropoceen’ april 2017 benoeming Denker des Vaderlands

EBSCO
Gesponsord door:

Rik Maes

Prof. Rik Maes is bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit en emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam; hij is stichter/academisch directeur van de Academy for Information & Management (www.ienm.nl). Het motto van deze academie, “Taking learners seriously”, geeft zijn visie op leren weer: transformerend leren in dialoog met anderen en gericht op effectieve actie als professional.

Hij is initiatiefnemer van een groot aantal opleidingsprogramma’s op het gebied van informatiemanagement en management in de informatiemaatschappij en promotor van een groot aantal promovendi in informatiemanagement. Hij is bijzonder geïnteresseerd in de combinatie van (informatie)management met andere disciplines zoals filosofie, ontwerp, architectuur en kunst.

Hij is lid van een groot aantal adviesorganen, onder meer de Review Board van de Nationale Politie, de adviesraad ViNT etc. Voorts zit hij in de redactieraad van een aantal wetenschappelijke journals. Hij heeft een brede expertise in het adviseren, opleiden en coachen van topmanagement op het gebied van (informatie)strategie en (informatie)management. Hij is een gewaardeerd en veelgevraagd spreker.


Gesponsord door:

Marietje Schaake

Marietje Schaake is sinds 2009 lid van het Europees Parlement. Als Europarlementariër voor D66 is zij verbonden aan de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE). Voor ALDE treedt zij binnen de commissie internationale handel (INTA) op als coördinator en is zij woordvoerder over het Trans-Atlantisch Handels en Investeringsverdrag (TTIP). Tevens is Marietje Schaake lid van de parlementaire commissie Buitenlandse Zaken (AFET) en de subcommissie mensenrechten (DROI). Binnen het Europees Parlement is ze de oprichter van de Intergroup die zich richt op de ‘Digitale Agenda voor Europa’.

In aanvulling hierop is Marietje Schaake vicevoorzitter van de delegatie voor de VS, (plaatsvervangend) lid van de delegatie voor Iran en de delegatie voor het Arabische schiereiland. Schaake werd in 2014 geselecteerd als ‘Young Global Leader’ van het World Economic Forum en maakt onderdeel uit van de Global Future Council on the Future of Digital Economy and Society. Schaake zit in de Raad van Toezicht van Free Press Unlimited, in het Bestuur van het Prins Claus Fonds en is lid van de European Council on Foreign Relations.